Onderhoud batterij heftruck

 

Bijvullen van gedemineraliseerd water

Onderhoud loodzuurbatterij

Het goed onderhouden van de batterij in uw heftruck, reachtruck etc. is van groot belang!

Om het maximale uit de batterij te halen is het zelfs noodzakelijk.

Problemen met de batterij komen bijna altijd voort uit slecht onderhoud.

 
Een loodzuurbatterij is gevuld met accuzuur en gedemineraliseerd water.
De elektrische energie wordt bij een loodzuur accu gegenereerd door een chemische reactie tussen het lood en het zuur (elektrolyt) in de accu.
Tijdens het gebruik van de batterij daalt de zuurgraad van het elektrolyt en daarmee ook het voltage van de cel. Het water verdampt en tijdens het laden van de batterij splitsen de zuurstofgassen en waterstofgassen. Dit heeft als gevolg dat het waterniveau in de cellen daalt. Om te voorkomen dat er schade ontstaat aan de loodplaten is het belangrijk om regelmatig het waterniveau te controleren en, zo nodig, bij te vullen.
 
Water bijvullen
Het bijvullen van water dient na het opladen van de batterij te gebeuren, wanneer de batterij nog op temperatuur is. Doet u dit voor het laden dan is de kans groot dat het water overstroomt zodra de batterij geladen wordt, met alle gevolgen van dien.
Voor het bijvullen wordt gedemineraliseerd water gebruikt. Gedemineraliseerd water is grotendeels gezuiverd van mineralen zoals kalk en zout. Gewoon leidingwater veroorzaakt problemen, omdat dit het laad- en ontlaadproces van de batterij verstoort.
 
Het bijvullen van de loodzuurbatterij dient zorgvuldig gedaan te worden.
Na het laden van de batterij kunt u het niveau van het batterijwater controleren.
De batterij bestaat uit meerdere cellen. Wanneer u de dop  van de cel verwijderd is er in de cel een korf zichtbaar. Aan de hand hiervan kunt u zien of het noodzakelijk is om water bij te vullen.
 
Wanneer een cel volledig droog staat is het noodzakelijk om direct bij te vullen. Ook wanneer een cel bijna droog staat in het aan te raden om water bij te vullen. Vul de cellen aan met gedemineraliseerd water tot het onderste gedeelte van de korf (tot aan de vernauwing) onder water staat.
 
Zorg er voor dat u nooit teveel water bijvult. Wanneer het maximum wordt overschreden zal de cel overstromen en zuur verliezen. Dit geeft absolute schade aan de batterij en mogelijk ook aan de machine.
 
Autofill-systeem
Voor het bijvullen van water kan er een autofill-systeem gebruikt worden.
Dit zorgt ervoor dat het waterniveau eenvoudig, snel en gelijkmatig bijgevuld wordt. Alle cellen worden via een leiding gekoppeld aan een waterreservoir. Elke cel heeft een dop met een venster. Aan de hand van de witte stip (vlotter) in het venster kunt u zien of bijvullen nodig is. Staat de witte stip duidelijk bovenin dan is bijvullen niet nodig. Staat de witte stip onder in het venster dan moet er bijgevuld worden. Door de werking van de vlotter kan er nooit teveel bijgevuld worden. Het blijft alsnog wel belangrijk om pas bij te vullen ná het laden.
 
Op een rijtje:
 
  • Controleer regelmatig het waterniveau van de batterij
  • Vul het waterniveau aan met gedemineraliseerd water
  • Bijvullen ná het laden van de batterij
  • Maak het jezelf makkelijk, gebruik een auto-fillsysteem
 
Een autofill-systeem en gedemineraliseerd water kunt u eenvoudig bij ons bestellen.
 
Bel 085-0645365 en vraag naar August.
 
 
Vind u het lastig om consequent de batterijen van uw machines te controleren? Dan kunt u dit ook onderbrengen bij ons. Wij controleren periodiek de batterijen en dragen zorg voor het onderhoud.
 
Vragen over het onderhouden van de batterijen of een onderhoud inplannen?
 
Vraag dan naar Bert, hij helpt u graag verder!
Meer weten / onderhoud inplannen
Onderhoud batterij heftruck

Wij leveren onder andere aan

Cookies?

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring binnen de website te verbeteren

Akkoord
Liftlease

Stuur ons een bericht

Liftlease