Verschil tussen heftruck en reachtruck

 

Wat is het verschil tussen een heftruck en een reachtruck?

Er wordt weleens gezegd: een heftruck en een reachtruck, dat is toch hetzelfde?

Een heftruck en een reachtruck: beide machines worden ingezet om zware goederen te heffen en verplaatsen. Wat dat betreft hebben ze inderdaad dezelfde werking. Toch hebben ze wel degelijk verschillen.
  
Een heftruck spreekt voor zich, het is duidelijk wat deze machine doet. Maar wanneer is een reachtruck een goede keuze? Wanneer komt een reachtruck beter tot zijn recht?
 
Een reachtruck is in een aantal opzichten niet te vergelijken met een heftruck.
Lees verder voor de belangrijkste verschillen.

  • Bestuurderspositie
De zitpositie van de bestuurder van een reachtruck is een kwartslag gedraaid. Bij een gewone heftruck zit de bestuurder recht achter het hefmechanisme, bij een reachtruck heeft de gebruiker de hefvorken aan de zijkant van de machine. Een reachtruck, met ingeschoven mast, is hierdoor veel korter. In een magazijn met smalle gangen is een reachtruck dus makkelijker in te zetten dan een heftruck.
 
  • De achteras
Een reachtruck heeft aan de achterzijde slechts één wiel, daardoor hebben ze een kleine draaicirkel. Dit draagt bij aan efficiënt ruimtegebruik omdat gangpaden zo nog smaller gemaakt kunnen worden.
Een vierweg reachtruck heeft als bijzondere eigenschap dat álle wielen kunnen draaien. De vierweg reachtruck kan hierdoor ook zijwaarts rijden. Het voordeel hiervan is dat er in smalle gangen met lange last gewerkt kan worden.  
  
  • Binnen gebruik
Een reachtruck is alleen voor binnen gebruikt geschikt. Een reachtruck heeft harde banden, dit maakt de machine op een magazijnvloer erg wendbaar. Maar op ruwe oppervlakken, zoals buitenterreinen, hebben ze onvoldoende demping.
Uitzondering hierop is de reachtruck met volrubber banden, deze is wél geschikt voor buiten gebruik.
 
  • Contragewicht
Een heftruck is aan de achterzijde voorzien van een contragewicht dat als tegenwicht dient bij het oppakken van een lading.
In tegenstelling tot een heftruck, heeft een reachtruck geen contragewicht. Door de andere bouw van een reachtruck is het voertuig zelf het tegengewicht. Ondanks zijn compactere formaat, is een reachtruck erg stabiel en kan het lading veilig wegzetten tot op hoogtes van wel 10 meter.
Verschil tussen heftruck en reachtruck
Wanneer kies je een heftruck?
Een heftruck is allround inzetbaar, kan zowel binnen en buiten gebruikt worden en is een gemakkelijk bestuurbaar. 
 
Wanneer kies je een reachtruck?
Een reachtruck is zeer compact en makkelijk wendbaar. Dat maakt een reachtruck uitermate geschikt voor kleine ruimtes en magazijnopstellingen met smalle gangpaden.
 
Proefrit maken met een reachtruck om te ervaren hoe dit werkt? Laat het ons weten!

Wij leveren onder andere aan

Cookies?

Wij maken gebruik van cookies om uw gebruikservaring binnen de website te verbeteren

Akkoord
Liftlease

Stuur ons een bericht

Liftlease